Czy Boże Narodzenie w Szwecji wygląda tak samo jak w Polsce?
Tradycje związane ze świętami Bożego Narodzenia w Szwecji sięgają jeszcze czasów pogańskich. Przed rokiem 1000 na terenach obecnej Skandynawii obchodzono święto zwane Jul. Później, kiedy Szwecja przyjęła chrześcijaństwo wiele obyczajów pogańskich przeszło do nowopowstającej kultury, m. in. przystrajanie jodły, rozdawanie prezentów, wieszanie ostrokrzewu i jemioły w domach oraz bardzo szeroko rozumiane ucztowanie. Niektóre z tych obyczajów są niezwykle podobne do polskich. Ozdabiane choinki, szopka bożonarodzeniowa, kartki świąteczne to elementy, które prawie niczym nie różnią się z polskim Bożym Narodzeniem.
Istnieje natomiast kilka subtelnych różnic. W naszej tradycji prezenty roznosi Święty Mikołaj, natomiast w Szwecji jest to krasnoludek Jultomte, którego uznaje się za opiekuna domu. Pasterka – jako pierwsza Msza Bożonarodzeniowa jest odprawiana rano, nie o północy. W świąteczny wieczór organizuje się pochód z koziołkiem Bożonarodzeniowym (julbock) – kiedyś najprawdopodobniej symbolizował diabła, który występował w mikołajkowych maskaradach organizowanych przez młodzież, a z czasem stał się zwykłą, świąteczną ozdobą. W Polsce odpowiednikiem tego pochodu jest kolędowanie z szopką. Odliczanie dni do świąt znane w Polsce jest również tradycją w Szwecji. Kalendarze adwentowe są bardzo popularne, w oknach domów co tydzień pojawia się kolejna migocząca gwiazdka zwiększająca ilość światła.



Jarmarki Bożonarodzeniowe
Julmarknad, czyli popularne na całym świecie Jarmarki Bożonarodzeniowe są równie powszechne w krajach Skandynawskich. To doskonała okazja dla lokalnych przedsiębiorców aby zareklamować swoje produkty zaczynając od pysznych, świątecznych potraw po nietypowe prezenty oraz bożonarodzeniowe ozdoby. Dużą popularnością cieszą się ciepłe, wełniane koce czy też pledy a jeśli chodzi o nietuzinkowe potrawy to warto tutaj wskazać na jedną, mianowicie wędzone udo renifera.



Świąteczne potrawy
Nie można w pełni przedstawić kultury danego kraju bez uwzględnienia potraw jadanych podczas świątecznych uczt. W Polsce trudno wyobrazić sobie święta bez barszczu, pierogów i karpia, podczas gdy w Szwecji najbardziej popularne są posiłki z wieprzowiną, zapiekanka z anchois, klopsiki, marynowane śledzie czy też domowy chleb. Mięso, które pojawia się na stole jest dla nas obcym zwyczajem ze względu na post, który obowiązuje w Wigilię, warto jednak pamiętać, że Szwedzi nie mają obowiązku wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w ten wyjątkowy wieczór.
Ryby oraz mięso są najbardziej popularnymi pozycjami w menu Szwedów, nie można jednak pominąć tradycyjnych wypieków m.in. ciasteczek pepparkakor i lussebullar czy też deserów w formie puddingów ryżowych. Jeśli chodzi o napoje to prym wiedzie tutaj grzane wino z korzennymi przyprawami i bezalkoholowa wersja piwa o nazwie Julmust.



Współczesne tradycje
Jeśli chodzi o nieco bardziej współczesne tradycje to można tutaj wspomnieć o produkcjach filmowych, które zawsze pojawiają się w telewizyjnych ramówkach świątecznych. W Polsce jest to z pewnością ,,Kevin sam w domu”, natomiast w Szwecji już od ponad 60 lat można w tym czasie obejrzeć ,,Kaczora Donalda”. Ta disneyowska postać spowodowała, że liczba wezwań służb ratowniczych w trakcie emisji bajki spadła w poprzednich latach o 20%, ponieważ 1/3 Szwedów zasiada wtedy przed telewizorem.